de campercrew

vrij kamperen in het groene spanje

Klik op de foto om te bladeren

Galicië en Asturië zonder één enkele camping

Een viertal jaar geleden ontdekten we voor het eerst de geneugten van vrij kamperen tijdens onze eerste trip door Zweden. De vrijheid om een eigen plekje uit te zoeken, het gevoel van helemaal alleen op de wereld te zijn en de immense rust maakten het tot een onvergetelijke reis.  Elk jaar naar de Scandinavische landen dan maar? Of gewoon weer eindeloos zoeken naar leuke, kleinschalige campings en toegestane camperplekken?  Geen van beide! We vonden een bestemming met heerlijke stranden, goedkoop maar lekker eten en honderd-en-één idyllische plaatsjes waar je gratis kunt overnachten: het ongerepte noorden van Spanje. We trokken een maand lang door een stukje van Asturië en door Galicië zonder ook maar één keer op een camping te staan. De kampeerders die we ontmoetten, waren meestal toeristen in eigen land en die vonden het heel normaal om gewoon bij het strand je tentje of kampeerauto neer te zetten. Sommige plekjes leken op de duur zelfs op een heuse camping omdat er zoveel busjes, tentjes en campers samentroepten. Stranddouches en toiletten waren bijna overal te vinden, weliswaar met koud water, maar meestal wel met een adembenemend uitzicht. Ik had verwacht dat ik de luxe van een loeihete douche in onze luxe-badkamer zou missen maar niets was minder waar. Eens thuis leek die douche maar donker en bedwelmend en verlangde ik nog meer naar die ijskoude – vaak miezerige – douchestraal op een paradijslijk strand.

Voor- en nadelen van vrij kamperen

Voordelen:

  • gratis
  • je staat niet hutje-mutje op een camping
  • talloze idyllische plaatsjes beschikbaar
  • vaak rustig, soms sta je zelfs helemaal alleen

Nadelen:

  • geen voorzieningen – dus geen warme douche, stroom of verse broodjes leverancier
  • je weet vaak niet vooraf wat je mag verwachten: is er wel plaats, zijn de plaatsjes min of meer recht,…
  • ergens overnachten is niet hetzelfde als ergens kamperen. Het is niet de bedoeling dat je je hele hebben en houden voor je camper laat staan. Je moet ten allen tijde gewoon weer weg kunnen rijden.

Route in grote lijnen: Kessel – Parijs – Bordeaux – Bayonne – Vitoria-Gasteiz – Burgos – Léon – Vigo – A Coruna – Oviedo – Santander – Bilbao – San Sebastian – Bordeaux – Parijs – Kessel +/- 3900 km

dit moet je gezien hebben

Goudkoorts bij Las Médulas: Ooit de grootste bovengrondse goudmijn van het Romeinse Rijk, nu een bijzonder landschap dat het gevolg is van wat de toenmalige bewoners de “Ruina Montium” of gebroken berg noemden. Om het goud te kunnen delven gebruikten ze een techniek waarbij er tunnels in de heuvels gegraven werden. Door kanalen van meer dan honderd kilometer lang, liet men enorme hoeveelheden water stromen. Op een gegeven moment stortte de berg in, en kwam het goud vrij. Zoveel eeuwen later ziet het landschap met zijn rood- oranje rotsen, begroeid met eiken- en kastanjebomen, er zeer indrukwekkend uit. Zó mooi zelfs dat het park in 1997 door de UNESCO werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. In het dorpje Las Médulas kregen we bij het bezoekerscentrum een kaartje met de drie routes, wij kozen ervoor naar de grote grot, La Cuevona te wandelen. Achteraf reden we met de camper naar het uitzichtpunt van Orellán, terwijl de zon langzaam wegzakte, werden we getrakteerd op een spectaculair uitzicht.

Onverwacht uitzicht in Donòn: Het was al laat en stikdonker toen we aankwamen in Donòn, we parkeerden op een lange strook voor een andere camper en kropen meteen in bed. Groot was onze verbazing toen we ’s ochtends het raampje opendeden en zagen dat we op een klif stonden met een fantastisch weids uitzicht. Onder ons rotskust waar de golven woest op inbeukten. Een onverwacht cadeautje eersteklas! Ook vanaf de vuurtoren Cabo do Home is het uitzicht fenomenaal.

Ruige dodenkust Costa da Morte: geen wonder dat langs deze grillige, woeste kustlijn zoveel scheepswrakken liggen. Wanneer wij de route volgen staat er (zoals zo vaak) een strakke wind en beuken de golven woest tegen de rotsen. Toch zijn er tal van waaghalzen die de golven proberen bedwingen met een surfplank, we blijven hier en daar met open mond staan kijken. Voor het mooiste en ruigste stuk namen we een stuk – goed berijdbare – piste, startend bij de vuurtoren van Cabo Vilan. Tussen de vierde en vijfde windmolen start een zandweg (wegwijzer: cemiterio Ingles, Prayas de Reira) en vanaf daar volgden we altijd de kust. Het graf van de Engelsman bij Praia do Trece is een stop meer dan waard, zo ver je kunt zien staan er hoopjes gestapelde stenen en keien, een magisch plaatsje. Je doet wel eventjes over dit stuk route maar het is je tijd meer dan waard. Wil je met een volle maag vertrekken, maak dan een tussenstop bij het restaurant Puerto Arnela in Camarinas voor een stevige visschotel.

Magisch regenwoud Fragas do Eume: Dat Galicië nog veel meer te bieden heeft dan stranden, ontdekken we meer landinwaarts bij de Rio Eume, vlak bij Pontedeume. We komen weer laat toe en in het Nationale Park is het stikdonker op de kronkelige wegen. Op goed geluk zetten we onze camper neer waar de weg doodloopt. We horen de hele nacht gebrom en de temperaturen voelen er tropisch aan. ’s Ochtends rijden we eerst tot aan het mooi ingerichte bezoekerscentrum (waar ook een lunchrestaurant is) voor een plannetje met wandelroutes. Op pad dan maar, richting het oude Benedictijner klooster van San Xoan de Caavero. Het eerste stuk gaat nog over asfalt, daarna steken we een hangbrug over en zijn de paden smal en soms moeilijk begaanbaar. Dichte begroeiing sluit ons in, we lijken wel in een tropisch regenwoud verzeild. Ook de temperaturen zijn meer dan tropisch, in een mum van tijd zijn we kletsnat van het zweet en onze watervoorraad slinkt snel. Hadden we niet beter toch het busje genomen of een e-bike gehuurd? Met drie oververhitte kinderen besluiten we op zoek te gaan naar een plekje met wat verkoeling. Niet heel veel later staan we een beetje lager dan het bezoekerscentrum op een overnachtingsplekje met heerlijk veel schaduw en picknickbanken waar we onze opblaasbare kano te water laten en er lustig op los peddelen.

gratis (s)topplaatsjes:

PlaatsGPS-coördinatenTo doBeschrijving
FR – Belin-Béliet
987 km vanuit Kessel
N 44° 28′ 16.4″
W 0° 48′ 18.4″
overnachtingsplaats
op doorreis
Grote parkeerweide bij de ‘Eglise de Mons‘, geen voorzieningen. ’s Nachts uitermate rustig.
ES – Orbaneja del CastilloN42° 50′ 3.2″
W3° 47′ 32.0″
bezienswaardigheid
eten
Mooie rotsformaties en een watervalletje bij het gezellige dorpje met een paar eenvoudige cafés enrestaurantjes. Geen overnachtingsmogelijkheid.
ES – Las MedulasN 42° 27′ 40.2″
W6° 46′ 02.1″
bezienswaardigheid
bezoekerscentrum
Gigantische rode rotsformaties tussen het groen.
ES – Castro CaldelasN 42° 21′ 48.9″
W7° 24′ 10.8″
zwemvijverKronkelige toegangsweg maar heerlijk verkoelende zwemvijver en park om in the picknicken of grillen. Overnachten mogelijk maar scheve parkeerplaatsen.
ES – A GuardaN 41° 53′ 54.3″
W8° 52′ 39.8″
haven
restaurantjes
Gezellig vissersstadje met een grote keuze aan restaurantjes. Parkeren kan in de haven.
ES – DonònN 42° 16′ 22″
W8° 51′ 42.1″
overnachtingsplaats
uitzichtspunt
Rustige overnachtingsplaats met spectaculair uitzicht op Cabo do Home.
ES – Playa de MelideN 42° 14′ 54.5″
W 8° 51′ 50.6″
overnachtingsplaats
strand
barretje / food
Parking (overdag overvol) toegankelijk via enkele kilometers hobbelpiste. Mooie wandelroute naar de vuurtoren. Het strand met barretje is overheerlijk. Een van onze favoriete plaatsjes.
ES – Playa de MouriscaN 42° 20′ 13.5″
W8° 49′ 21.7″
overnachtingsplaats
strand
barretje / food
Parking bovenaan gratis of vlak bij het strand € 2. Barretje met overheerlijke tortilla en gegrilde vis. Klein naaktstrandje vlakbij.
ES – Playa de ManonsN 42° 37′ 51.8″
W8° 514 09.2″
overnachtingsplaats
strand
restaurant
200 m landinwaarts ligt een officiële camperplaats waar je water kunt nemen en kunt lozen. Parking tussen de vele tenten en campers tussen de bomen met uitzicht op het strand. Bij laag water kun je meters ver over het strand wandelen.
ES – Playa de CarrofeitoN 42° 50′ 7.9″
W 9° 06′ 6.9″
strandPrachtig strand, druk bezocht. Vanaf dit strand zie je aan de overkant van het water een plaats liggen waar je kunt overnachten met de camper (+ stranddouche)
ES – Playa do Lago

N 43° 6′ 15.6″
W 9° 9′ 55.3″
strand
overnachtingsplaats
Voldoende overnachtingsplaatsen op de grote parking. Stukje lopen naar het gigantische zandstrand, populair bij surfers. Er mondt een klein stroompje uit op het zandstrand, leuk voor kids!
ES – Cabo Vilan N 43° 09′ 34.9″
W 9° 12′ 39.6″
bezienswaardigheid
begin piste
overnachtingsplaats
stormachtige nachten verzekerd op deze overnachtingsplaats
ES – Fragas do EumeN 43° 25′ 30.3″
W8° 08′ 00.8″

N 43° 25′ 35.7″
W8° 07′ 43.4″
natuurgebied
overnachtingsplaats
Vier verschillende parkings in het natuurgebied. Rij helemaal door het doodloopt voor de wandelroutes en de huur van de e-bikes. Langs rechts passeer je het bezoekerscentrum. Even voor het centrum links onderaan is er een aangename parking bij een park waar je kunt relaxen. 
ES – Playa de Esteiro
(Barqueiro)
N 43° 45′ 07.4″
W7° 43′ 18.0″
strand
overnachtingsplaats
Dit is echt surfers paradise. Tussen de bomen achter het grote strand vind je een gezellig campingsfeertje. Barbecueplaatsen, kraantjes en stranddouches zijn niet de enige luxe, er is ook een barretje met lekker eten.

instagram