de campercrew

wij willen vureke stook!

kamperen rond het kampvuur

‘Love and marriage, go together like a horse and carriage,…’ Terwijl ik dit schrijf, galmt het deuntje van de Amerikaanse televisieserie Married with children onophoudelijk door mijn hoofd. Pure nostalgie. Gin & tonic, erwtjes & pekes en spek & eieren, ze horen voor mij gewoon bij elkaar. Eén deeltje apart is nooit zo perfect als het geheel. En zo is dat ook met kamperen en kampvuur. De warme gloed, de intieme sfeer, ja zelfs de geur die in je kleren en je haar blijft hangen, – wij noemen het Zwedengeur – een kampvuur maakt een kampeertripje gewoon af.

Alleen mag vureke stook niet meer zomaar overal. Gelukkig zijn er nog diehard vuurfans bij de campinguitbaters. Op deze plekjes konden we ons nog eens helemaal uitleven:

Kampeerterrein het bos roept in Slootdorp – http://www.hetbosroept.nl

Een knusse serre met een houtkachel, een gezellige vuurhut en een hele stapel vuurschalen die je mag gebruiken op je eigen plek: het bos roept is een paradijs voor kampvuurverslaafden. Na een uitstapje naar de vismarkt in den Oever, zwierden we onze verse vis boven de knetterende vlammen. Ik kan je verzekeren: het was om duimen en vingers bij af te likken.

De Voscheheugte in Mantinge – http://www.voscheheugte.nl

Ook op dit kampeerterrein mag je met vuur spelen, behalve als de brandweer op  natuurbrandrisico.nl geen code groen of geel geeft. Je wil natuurlijk de brandgevoelige heide niet mee in de fik steken! Wij hadden in de herfst het hele domein voor ons alleen en genoten met volle teugen van de rust en van koken op het vuur. Na een paar dagen druilerig weer, ruilden we het open vuur in voor de open haard van het eethuisje: óók heel gezellig.

Ook in d’Ardennen in ons Belgenlandje zijn enkele leuke campings om te stoken:

Camping de la Semois https://campingdelasemois.be/

Camping Le Héron http://www.camping-le-heron.be/

Een vuurtje met zicht op de Semois? Bij beide campings gebruik je een vuurschaal om op je eigen plekje rond het vuur te zitten. Bluswater is er in elk geval in overvloed.

Koken op het kampvuur

Marshmallows (ik schreef eerst: een marshmallow, maar geef nu toe niemand eet maar één marshmallow, toch?) of worstjes grillen, daar heb je alleen een puntige stok voor nodig. Tak zoeken, met je zakmes een puntje aan snijden en klaar is kees. Wil je uitgebreid koken op het vuur dan is wat extra materiaal toch handig. Wij gaan op reis en nemen mee:

vuuranker van Petromax
foto copyright Petromax
  • Een vuuranker van Petromax. Gaatje maken in de grond en je bent klaar om te koken. Jaja voor de betweters: en een kampvuur maken natuurlijk, dat ook. Aan het vuuranker hangt een grillplaat, maar je kunt met gemak ook je Dutch oven of je waterketeltje een plaatsje boven de vlammen geven.
  • De Dutch Oven ‘Wolf’ van Qvist. Op het deksel van deze gietijzeren pot leg je gloeiende kolen, zodat er een oventje ontstaat. Perfect om brood in te bakken, al kun je er natuurlijk ook andere dingen in koken.
  • Een heksenketel om de lekkerste stoofpotjes in klaar te maken. Alle ingrediënten erin en sudderen maar. Wij gebruiken eentje van het merk BonFire.
  • Onze ketel hangen we op aan een driepikkel. Deze kun je zelf maken van stevige takken die je aan elkaar sjort. Wij hebben voor alle zekerheid ook altijd een telescopische aluminium driepoot bij. Met de ketting bepaal je makkelijk hoe hoog je pot boven de vlammen hangt.

Geen idee wat je zo allemaal kunt klaarmaken op het kampvuur? Check dan alvast onze receptjes bij Camperfood, je vindt er alvast zalige zoete snoephoorntjes en deugddoende cowboystoofpot. Ook deze nachos op het vuur van Vaderklap vinden wij geweldig.

2 Comments

Comments are closed.

instagram