de campercrew

kamperen met de hond aan de nederlandse kust

Geert en Vicky reizen al jarenlang met een camper, in het prille begin zwierven ze zelfs twee keer naar Marokko met een ** jaar oude mobilhome, een peuter en een baby.  Nu rijden ze met een McLouis Glen 461, waarin ruimte is voor twee tieners: Zoen en Zeppos en voor Rasta, een stevige Gordon Setter en de jonge telg van het gezin. Wat ze het allerliefste doen? Kamperen met de hond natuurlijk!

strandjutten & loslopen

Herfstvakantie en hoog tijd voor een chill midweekje kamperen met de hond.  Voorwaarden voor onze bestemming? Een stevige portie natuur, niet te ver rijden én hond-vriendelijk.  Sinds Rasta deel uitmaakt van ons gezin, gaat hij elke keer mee als we erop uit trekken met de camper. Hij vindt het heerlijk om de hele dag met ons buiten te zijn. Ergens de kleurrijke herfstbossen induiken? Best veel wandelgebieden zijn al afgesloten voor de jacht en we wilden toch maar geen risico nemen. De zee dan maar! De uitgestrekte kustlijn van Nederland was nog voor het grootste deel onbekend terrein en bovendien voor Rasta uiterst geschikt om z’n pootjes te kunnen strekken. In de herfst zijn de meeste stranden niet alleen toegankelijk voor honden, ze mogen er ook heel vaak loslopen.

Check hier het overzicht van de hondenlosloopgebieden in Nederland.

Op het strand met de hond

dog proof – in de camper met de hond

Kamperen of camperen met een hond vraagt natuurlijk wel een beetje extra voorbereiding. De opbergbox met speelgoed van de kinderen ruimde 2 jaar geleden al plaats voor de spullen van de hond. Daarin zitten zijn riem, een drinkfles, etensbakjes, een handdoek en voldoende balletjes. We nemen steevast ook een grondpen mee, voldoende voer, rolletjes kakzakjes en een ‘vetbed’ om op te slapen. Vooraf doen we een beetje research over welke campings en stranden toegankelijk zijn. Rasta staat altijd te popelen om te vertrekken, zodra we de camper beginnen in te laden, neemt hij z’n plekje onder de tafel in zodat we zeker niet zonder hem zouden wegrijden!

Natuur & Nacho’s

Maandagochtend vertrekken we met een week prachtig herfstweer in het verschiet. Dat maakt kamperen met de hond toch heel wat aangenamer dan wanneer het regent. Na amper een uurtje rijden zijn we al aan onze eerste stop: Cadzand-bad, aan het Zwin, een verrassend mooi natuurgebied en dat zo dicht bij huis. Honden mogen hier loslopen en Rasta’s enthousiasme, wanneer hij de weidsheid van het strand verkent, tovert bij ieder van ons een brede glimlach tevoorschijn. De poffertjes en overheerlijke nacho’s in strandpaviljoen de Piraat zorgen even later voor hetzelfde effect…

Handige betaalparking aan de duinen: Parking Zwin – Gerrit van Hoekestraat 2, 4525 NH Retranchement Strandpaviljoen De Piraat: Boulevard de Wielingen 19A, 4506 JH Cadzand

Natuurkamperen met een hond

Omdat het al vroeg donker wordt, besluiten we in de kilte van de late namiddag naar onze eerste overnachtingsplaats te rijden. In Nederland kiezen we meestal voor een natuurcamping, vrij kamperen mag je er immers nergens. In Veere logeren we bij de boswachter op de kleine camping Het Veerse gat. Het terrein ligt heerlijk verscholen in een bos, omringd door kanaaltjes en kreken. Het is een paradijs voor kleine en grote avonturiers, met nieuw sanitair en een leuke vuurplaats. We zijn er zo goed als alleen en slapen als roosjes.  De volgende ochtend wandelen we onder een deugddoende herfstzon van op de camping langs waterkanten, door bossen en velden en over tal van bruggetjes. Heerlijk!

Camping Het Veerse Gat – Landschuurweg 5, 4351 RR Veere

Natuurcamping Het Veerse Gat

Beachclub Lekker

Het weer zit enorm mee, en dus houden we halt aan het immens brede en populaire strand van Vrouwenpolder.  Na een korte strandwandeling schuiven we onze voetjes en pootjes onder tafel bij strandpaviljoen Beachclub Lekker en ja, het eten was dat ook. Probeer zeker eens de 100% plantaardige weedburger, gemaakt van lokaal geoogst zeewier en zeesla. Mmmm!  Rasta installeerde zich in het zonnetje en ook hij genoot van zijn snoepje van het huis. Wat een attente ober!

Tussen de bloemen

We sturen onze camper richting de bloembollenstreek en stranden in Noordwijk, op camperplaats De Guldenroede bij bloemenkweker Van Averen. Een eenvoudig terrein zonder sanitaire voorzieningen maar wel met een weids uitzicht over de bloemenvelden. We zijn dan wel aan de kust, ook hier zijn er voldoende bossen om in rond te hossen. Het is leuk dat hondjes hier vrij kunnen lopen en daardoor is de omgang tussen de passerende vriendjes erg relaxed. Na een klein uurtje wandelroute de oorlogsweg te hebben gevolgd staat Rasta weer met z’n vier poten in het water, (zand)neus in de lucht, borst vooruit, turend naar de horizon . . 

Camperplaats De Guldenroede – Kraaierslaan 30, 2204 AP Noordwijk, Nederland

Camperplaats De Guldenroede

Geen Beach zonder Bar

De strandbarretjes in Nederland zijn van een heel ander kaliber dan degene aan onze Belgische kust en dus een must om mee te pikken. Wij bollen zo’n 40 km boven Amsterdam naar Castricum, om daar een bijzonder knus exemplaar te ontdekken. We verstoppen onze camper op de reusachtige strandparking midden in de duinen. Er kunnen daar wel 1700 auto’s parkeren, onttrokken aan het zicht vanuit het mooie landschap. Overnachten mag er jammer genoeg niet en heel wat campings zijn gesloten tot het nieuwe seizoen, maar dat zijn zorgen voor later. Club Zand met z’n glazen kas staat in de verte al te pronken. Wat een unieke plek. We wanen ons in een boho strandbar in een zuiderse baai in Ibiza. Avondzon, relaxte beachvibes én de beste nacho’s ever! 

Club Zand – Zeeweg 70, 1901 NZ Castricum. Een keer per maand is er een gezellige bios @thebeach.  Overnachten deden we bij B&b en camping Het Zonnige Veld – Heereweg 105a, 1901 MC Castricum

Benieuwd naar nog meer kamperen bij de boswachter? De camperkids hadden heel veel plezier op kampeerterrein De Vlagberg in Brabant!

instagram