de campercrew

Warm winterkamperen – wat neem ik mee?

Onze camper is helemaal voorzien op winterkamperen: we hebben verwarming, een dubbele bodem en een knus tapijt om onze voetjes warm te houden.  Toch nemen we tijdens onze winterse tripjes heel wat andere spullen mee dan in de zomer.  We brengen tijdens onze camperreisjes namelijk liefst zoveel mogelijk tijd buiten door. Wil jij weten hoe je warm gaat winterkamperen? Dit neem ik mee:

Warm aangekleed

Een thermische onderlaag is een must bij het kamperen in de winter.  Mijn favoriet? Merinowol!  Het is niet goedkoop, maar de investering meer dan waard.   Ben je gevoelig aan wol op je huid, kies dan voor Icebreaker, hun thermische laagjes kriebelen echt niks.  Ben je echt een koukleum eerste klas, ga dan voor Smartwool: hun lusjessysteem is iets dikker en houdt je zelfs bij ijzige kou van koop tot teen lekker warm.  In dit Pasar-artikel lees je meer over de verschillende soorten thermisch ondergoed.  

Wollen sokken zijn ook onmisbaar. Ook al heb ik het doorgaans warm, na een hele dag in de kou heb ik gegarandeerd ijskoude tenen.  Naast flink wat sokken (ja ze durven al eens nat worden), neem ik ook waterdichte schoenen mee die makkelijk aan en uit te doen zijn.  Een van onze regeltjes is namelijk schoenen uit in de camper en op een dag loop je heel wat keren in en uit.  Met slippers is dat niet zo’n probleem maar als je wandelschoenen met veters aantrekt, ben je elke keer wel even bezig.

Buiten eten

Een kampvuur en een lekkere stoofpot zorgen ervoor dat je vanbinnen en vanbuiten warm blijft.  Wat wij allemaal meeslepen van kookgerei lees je in het stukje dat ik eerder schreef over vureke stook.   Wil je ook ineens een receptje erbij?  Deze overheerlijke cowboystoofpot warmt je zeker en vast op. 

Ook een warm drankje zorgt ervoor dat je minder snel afkoelt en ’s ochtends drink ik mijn koffie liefst gloeiend heet.  Onze Klean Kanteen isoleerflessen gaan dus sowieso mee wanneer we er in de winter met de camper op uit te trekken.

Buiten leven

Zoals ik al zei loop je heel wat in en uit de camper. Onze kids staan bij nat weer dan te drummen om op het kleine matje hun schoenen aan of uit te trekken. Daarom nemen we nu altijd een plastic tapijtje mee om buiten voor het trapje te leggen.  Zo blijft onze camper proper en het scheelt weer heel wat duwen en trekken om de eerste te zijn om in- of uit te stappen.  

Zowel in de camper als buiten is het gewoon lekker knus om onze een dekentje te kruipen.  Voor buiten hebben wij een paar aparte donkerkleurige fleecedekentjes mee, perfect om onder je billen te leggen op een koude campingstoel, of om onder te kruipen bij het kampvuur.  De dekentjes gaan daarna in de koffer, anders ruikt de hele camper naar kampvuur.

Gas geven!

De verwarming is de grootste gasverbruiker in de camper.  Daardoor is je verbruik in de winter een stuk hoger dan in de zomer.  Afhankelijk van de buitentemperatuur en de grootte van je camper gaat een standaardfles van 11 kg tussen de 2 en 4 dagen mee. Zorg dus bij een langere trip dat je voldoende gasvoorraad mee hebt of check vooraf of je die voorraad ter plaatse kunt aanvullen.  

Roel en ik trokken eens een romantisch weekendje met z’n tweetjes naar de kerstmarkt in Valkenburg.   ’s Avonds zaten we Lady & The Vagebond-gewijs spaghetti te eten toen de verwarming uitviel.  Roel probeerde een nieuwe fles aan te koppelen maar er bleek iets mis met de aansluiting waardoor we het zonder gas moesten stellen. Bij temperaturen van min tien, koelde het heel snel af. Met al onze kleren aan en mutsen op, kropen we dan maar in bed onder de dekens.  Ik moet je niet vertellen dat het een héle koude en niet zo romantische nacht werd!  Ineens Ward het kamperen in de winter voor ons heel wat minder idyllisch.  Sindsdien checken we voor een winters tripje altijd onze gasvoorraad én hebben we de nodige wisselstukken, rubbertjes en regelaars bij.  O ja, ook een ouderwetse rubberen warmwaterkruik gaat sindsdien altijd mee in de camper.  

instagram