de campercrew

camperbaby

Tien dagen oud was Bas toen we met onze camper richting weekendje weg tuften. Camperen met een baby is ons niet vreemd, maar vier weken door Noord-Spanje reizen met een baby van veertien maanden, is andere koek, zo dachten we toch. Seppe (7) heeft ondertussen zijn draai gevonden in de camper. Zo heeft hij zelfs zijn eigen ‘taakjes’ en controleert steevast of alle kastdeuren netjes in het slot zitten voor we vertrekken. Niets zo verschietachtig als een besteklade die openvliegt wanneer de camper een bocht maakt. Vorige zomer zijn we dus met een tjokvolle camper naar Noord-Spanje getrokken. Best spannend met en voor kleine Bas. Het heeft wat voorbereiding en enig denkwerk gevraagd (hebben we zijn buggy, dat extra tutje en voldoende pampers mee?) want hoe hard we ook ons best hebben gedaan om bij het pakken te downsizen, met kinderen en hobby’s als (kite)surfen heb je snel véél mee. Met veel zin voor avontuur zijn we vertrokken.

Early camper birds

Wij zijn gezegend met twee zonen die slapen waar ze hun hoofd neerleggen, dus ook in onze camper. Echte early birds zijn het, geeuw, maar ze komen wel uitgerust uit hun camperbed. Een goede dag wordt bepaald door een goede nacht, dus dat deel zit doorgaans al goed. 

Knutselen voor volwassenen

Er waren een paar praktische kanten waar we rekening mee moesten houden, zoals er bijvoorbeeld voor zorgen dat Bas niet uit zijn bed zou tuimelen. Jesse is aan de slag gegaan met houten latten en knutselde zelf een hekje in elkaar. ’s Avonds werd dit voor de opening van de slaapruimte geschoven. Eenvoudig en efficiënt, just the way we like it. Hiermee hadden we dus al één mogelijk gevaar gecounterd.

Baby proof

Baby Bas heeft tijdens onze reis niet stilgezeten, wat we uiteraard ook niet konden verwachten op die leeftijd. We hebben niet bepaald een overschot aan plaats, dus dat vormde met momenten zeker een uitdaging. Alles wat niet baby proof was, werd door ons vakkundig de hoogte in geplaatst, ha! Een bak met blokken en wat klein speelgoed hebben we binnen zijn handbereik laten staan en daar was hij content mee. Hij blij, wij blij. Veel speelgoed heeft een kleintje trouwens niet nodig, daar kan je dus zuinig mee zijn bij het inpakken.

Play outside

Een verse lunch voorzien, een papje warmen, het is allemaal zo gefikst in ons huis op wielen en geen overbodige luxe wanneer je on the road bent met (jonge) kinderen. Lekker makkelijk alles bij de hand op gelijk welk moment van de dag. Lang binnen zitten, is voor niemand fijn. Ook bij ons konden de zenuwen serieus opspannen wanneer we met vier te lang in de camper bleven hangen en dan is er maar één remedie: iedereen naar buiten voor er ontploffingen plaatsvinden. En laat dat nu net hetgene zijn wat wij zo aantrekkelijk vinden aan camperen, al die extra tijd in de buitenlucht. Wat een vrijheid. In Noord-Spanje lag onze focus op de kuststreken. Mooie dagen aan prachtige stranden brengen veel, je raadt het al, zand met zich mee. Gelukkig zijn jonge kinderen, en al zeker een baby, snel gewassen. Bas paste net niet meer in onze lavabo aan het keukengedeelte, maar we hebben hem daar toch meermaals gewassen. Ook de buitendouche is een succes geweest. Voor ons dan toch, Bas was er iets minder happig op. Zijn grote broer moest echter moeite doen om niet al het zonverwarmde water op te gebruiken zodat we ons met vieren konden wassen in openlucht. Tussen de kleine camperplekken in, stonden we soms een nachtje op een grotere camping zodat er een grondig wasje en plasje mogelijk was.

Dutjes nuttig gebruiken

Een andere uitdaging bij het camperen met een baby waren de langere ritten tussen twee bestemmingen door. We hebben telkens geprobeerd om te mikken op Bas zijn dutjes, wat de ene keer beter lukte dan de andere. Soms werd er ’s avonds gereden en een andere keer was het gewoonweg tandenbijten. Alle truukjes werden uit de kast gehaald om hem te entertainen. Liedjes zingen, poppenkast spelen, boekjes kijken … Meermaals was zijn grote broer Seppe hier onze held. Waren ook zijn trucjes op, enter de iPad. Pick your battles. Tijdens het rijden hebben wij van stoelendans gedaan. Jesse en ik zaten afwisselend achter het stuur en ook Seppe en Bas hebben beurtelings vooraan gezeten wat weer voor de nodige afleiding heeft gezorgd.

Camperen met onze baby was redelijk easy peasy vorige zomer. Benieuwd wat ons te wachten staat tjdens de volgende langere camperreis. Dan zal baby Bas een peuter zijn met nog meer nood aan bewegingsvrijheid én een eigen willetje. 

To be continued …

instagram