de campercrew

ons broodje is gebakken!

brood bakken op het kampvuur in de dutch oven

In Zweden vind je niet op elke hoek van de straat een bakker, met wat geluk vind je in één van de schaarse buurtsupers een nog-niet-al-te-lang-geleden afgebakken brood. Anders eet je de hele reis van dat voorverpakt sponzig spul of typische Zweedse ‘Vete kaka’, een soort pitabroodjes met gaatjes in. Onze kids waren er dol op, tijdens de lange ritten door de magnifieke landschappen verorberden ze al gauw met z’n drieën een hele rol. Al was hun benaming nét iets minder smakelijk: ‘Mag ik nog een vette kaka, mama?’. Roel en ik snakten al snel naar een écht brood, met een knapperige korst. Ik droomde er zelfs van!

‘Dé vette kaka’

Handen uit de mouwen dus en proberen maar. Gelukkig namen onze handige crewleden Geert en Vicky het voortouw: zij gingen dat broodje wel eens bakken. Alles afwegen, bij elkaar in een kom en kneden. So far, so good. Maar dan moest het hele handeltje nog rijzen en dan pas kwam het meest uitdagende stuk: het brood bakken in de Dutch oven boven het kampvuur. Het eerste sneetje proefde alsof je een Duveltje of een Hopus naar binnen goot, het rook zelfs naar bier! Onze kroost greep al snel terug naar de vete kaka’s. Het was om het zacht uit te drukken een beetje spesjaal. Te veel gist? Het tweede exemplaar was vanonder helemaal aangebrand.  Gelukkig zie je aan het kampvuur niet zo heel goed wat je eet :-). Er ontstonden dan ook verhitte discussies over hoeveel vuur onder de pot en hoeveel kolen óp de pot. Door de warmte te verdelen krijg je immers het gewenste oveneffect. We kibbelden en bakten en leerden vooral met vallen en opstaan.

tips van de broodbakkers

  • weeg alles goed af en lees zorgvuldig de instructies. Zomaar wat bij elkaar gooien zoals ik meestal doe, is geen goed idee. Let op: de verhoudingen voor verse gist en gist uit zakjes zijn helemaal anders.
  • laat het brood in een voorverwarmde pot naast het vuur rijzen. Als het te koud is, krijgt je een steen in plaats van goddelijke knapperigheid.
  • leg voldoende gloeiende kolen op het deksel van de Dutch oven, zodat de warmte gelijkmatig verdeeld is. Vervang de kolen als ze hun warmte verliezen.
  • leg een een dubbel geplooid bakvel op de bodem, dit voorkomt aanbranden.
  • hou het kampvuur zo gelijkmatig mogelijk
  • neem enkele broodzakken mee om je brood in te bewaren, zo blijft het langer vers (als het al de kans krijgt om af te koelen.

last but not least!

Denk eraan dat een brood bakken niet in 1,2,3 klaar is. Voor het ontbijt nog een broodje bakken zit er niet in (tenzij je een hele vroege vogel bent). Wij lieten ons brood rijzen tijdens het klaarmaken van het avondeten op het kampvuur en bakten het nadien. Laat je dan niet verleiden tot een sneetje warm brood met goeie boter en chocola of je eet cornflakes/vete kaka als ontbijt…

het recept

Er bestaat niet zoiets als hét perfecte broodrecept. Wij gebruikten al meermaal met succes dit recept van Aveve. Ondertussen hebben we het bakken geperfectioneerd, al lukt het heus niet elke keer om zo’n goudbruin, krokant exemplaar uit de oven te toveren. Maar als het wél lukt, is het hemels!

Smakelijk!

instagram